About us

About

Τα εξαντλητικά τεστ-δοκιμές σε όλα τα εδάφη και οδηγικές συνθήκες​ αποτελούν την ειδικότητά μας.  Από την πλευρά του οδηγού που έχει απαιτήσεις από το όχημά του.
Η πολυετής εμπειρία με το κύρος της αντικειμενικότητας που δια βίου επιδιώκουμε πάντα, σας παρέχουν σφαιρική ενημέρωση.
Οι χρόνοι του Κώστα Τουρναβίτη σε αγώνες του χερσαίου μηχανοκίνητου Αθλητισμού από το 1982 στις ειδικές διαδρομές όλων των ειδών, χώμα, άσφαλτο,  αγώνες ταχύτητας σε αυτοκινητοδρόμια (πίστες), σε αγώνες εκτός δρόμου με 4Χ4, αλλά και στα μονοπάτια των βουνών και τα ποτάμια με αγωνιστικές μοτοσυκλέτες enduro, όλα αυτά τα χρόνια,  δίνουν το ​επιπρόσθετο ​ειδικό βάρος που απαιτεί η έγκυρη ενημέρωση σε οτιδήποτε κινείται πάνω σε τροχούς.
​Οι διακρίσεις σε Εθνικό και Διεθνές επίπεδο στον χερσαίο μηχανοκίνητο αθλητισμό,
οι διεθνώς πιστοποιημένες ψυχοκινητικές επιστημονικές μετρήσεις σε 24ωρη δοκιμασία σε πίστα,
η θητεία σε διοικητικές θέσεις ευθύνης, καλύπτουν το ευρύ φάσμα χαρακτηριστικών του ανθρώπου και «αθλητή οδηγού & αναβάτη» Κώστα Τουρναβίτη ως ειδικού δημοσιογράφου.
Βιογραφικό
Ο ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΥΡΝΑΒΙΤΗΣ ΣΤΟΝ ΧΕΡΣΑΙΟ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
Ο Κώστας Τουρναβίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Από μικρός είχε κλίση προς τον αθλητισμό. Ασχολήθηκε με πολλά αθλήματα και αγωνίσματα, από ηλικίας 10 ετών στην κολύμβηση και ως τα 27 του χρόνια στο Μοντέρνο Πένταθλο. Διετέλεσε μάλιστα επί 8 έτη μέλος της Εθνικής Ομάδας του Μοντέρνου Πεντάθλου. Παράλληλα με διάφορα σπορ που έκανε, ως λάτρης της αδρεναλίνης και των δυνατών συγκινήσεων ασχολήθηκε από πολύ νωρίς με τον χερσαίο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Αυτή η ενασχόλησή του με ποικίλες αθλητικές δραστηριότητες, όπως η ορειβασία, η αναρρίχηση, η ιστιοσανίδα, το υποβρύχιο ψάρεμα, η τοξοβολία, η ενόργανη γυμναστική, η επιβίωση σε φυσικό περιβάλλον, καθώς και οι πανεπιστημιακές σπουδές του, στην Φυσική αγωγή, τον αθλητισμό και τα μαθηματικά, του έδωσαν τα εφόδια για μια πετυχημένη σταδιοδρομία και στα μηχανοκίνητα σπορ. Σε ηλικία 18 ετών άρχισε τις περιπλανήσεις του σε κάθε λογής χωματόδρομο ή μονοπάτι, με αυτοκίνητο και μοτοσικλέτα. Είκοσι ετών γράφεται μέλος στην ΛΕΜΟΤ και αρχίζει τις συμμετοχές του στο «εναλλακτικό» πρωτάθλημα αγώνων αντοχής μοτοσικλετών εκτός δρόμου. Παράλληλα ασχολείται ενεργά στην ίδρυση της ΜΟΤΟΕ και συμμετέχει στις μεγάλες πορείες των μοτοσικλετιστών στην Αθήνα τότε (1981-84). Στο εντούρο έχει και τις πρώτες διακρίσεις, δεύτερος στο ομαδικό στο ‘’ΑΤΤΙΚΟ ΕΝΤΟΥΡΟ’’ της ΛΕΜΟΤ στην κατηγορία έως 200cc.
Το πρώτο Σαββατοκύριακο αμέσως μόλις συμπληρώνει το 21ο έτος της ηλικίας του λαμβάνει μέρος για πρώτη φορά σε αγώνα αυτοκινήτου, σε ράλλυ σπρίντ στην Μοσχοκαρυά της Φθιώτιδας, απ΄ όπου είναι και η καταγωγή του (από ένα ορεινό χωριό πολύ κοντά στην παλαιά ακροπολική ειδική ταρζάν). Ακολουθεί μια εκρηκτική ακολουθία εμφανίσεων σε ράλλυ σπρίντ, με εγκωμιαστικά σχόλια του ημερήσιου και περιοδικού τύπου, αναφορικά με το θέαμα πού έδινε, με το εντελώς νορμάλ εκείνο CITROEN 2CV και συνοδηγό τον Ηλία Καφάογλου.
Τις επόμενες δύο χρονιές λαμβάνει μέρος σε πολλούς αγώνες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος ράλλυ, του Πανελληνίου κυπέλλου ασφάλτου και του επάθλου ράλλυ σπρίντ. Συμμετέχει ως επίσημος οδηγός της ΝΑΜΚΟ ΕΛΛΑΣ, με ΡΟΝΥ 602cc στην κατηγορία των Ελληνικών αυτοκινήτων εκείνης της εποχής. Σήμερα σε πολλά μέρη της Ελλάδος, οι παλαιοί θεατές ακόμα θυμούνται τις περίεργες κλίσεις και τα περάσματα στις δύο ρόδες του νορμάλ κίτρινου ΡΟΝΥ με την τέντα. Είναι γεγονός ότι ο τύπος κατέγραψε την προσπάθεια στο σύνολό του. Κορυφαίοι χρόνοι θεωρήθηκαν τότε οι θέσεις στην 15άδα γενικής κατάταξης του πρώτου μέρους στο Ολυμπιακό Ράλλυ το ’83 (με συνοδηγό τον Νίκο Σκανδάμη) καθώς και ο κορυφαίος χρόνος στον κατηφορικό νυκτερινό Αγ. Μερκούριο εντός 50άδας γενικής του Ράλλυ Σκορπιός το ’84 με τις 120 συμμετοχές. Καθώς και η 13η θέση γενικής κατάταξης στην ειδική διαδρομή του Κιθαιρώνα νύκτα με πυκνή ομίχλη, ανάμεσα σε 45 συμμετέχοντες στο φρικτά λασπώδες Εαρινό ράλλυ του Πανελληνίου πρωταθλήματος΄84. Καθ’ όλη αυτήν την περίοδο είχε ως συνοδηγό τον Φώτη Τσάλτα. Ως οδηγός εξέλιξης της Ελληνικής αυτοκινητοβιομηχανίας ΝΑΜΚΟ, συμβάλλει στην τελειοποίηση του ελαφρού φορτηγού ΠΟΝΥ ΣΟΥΠΕΡ, δοκιμάζοντάς το πρώτο πρωτότυπο εξαντλητικά στις ειδικές διαδρομές της Χαλκιδικής. Ορισμένες ενισχύσεις της Ελληνικής επινόησης και κατασκευής καρότσας τοποθετήθηκαν μετά τις δοκιμές αυτές.
Παράλληλα αρθρογραφεί στο σημαντικότερο τότε περιοδικό μοτοσικλετών Motorsport, γράφοντας τα πρώτα άρθρα στην Ελλάδα σχετικά με την φυσική κατάσταση και την οδήγηση μοτοσικλέτας. Μετά το πέρας της στρατιωτικής του θητείας στις ειδικές δυνάμεις ασχολήθηκε πάλι με τους αγώνες μοτοσικλετών αντοχής εκτός δρόμου (εντούρο), κερδίζοντας μάλιστα και έπαθλα.
Ταυτόχρονα βοηθούσε στην διοργάνωση αγώνων, όλα αυτά τα χρόνια, στην Αυτοκινητιστική Λέσχη Φιλοθέης (ΑΛΦ), της οποίας ήταν μέλος. Θεωρεί τον εαυτό του μαθητή του Ευριπίδη Κορρέ και του Τάσου Μαρκουίζου (Ιαβέρη). Ενώ πάρα πολλά έμαθε απ’ τους Παγκόσμιους Πρωταθλητές ράλλυ, Βάλτερ Ρέρλ και Στίγκ Μπλόμκβιστ σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις μαζί τους, αλλά κυρίως από τον Κώστα Στεφανή.  Η αρωγή του Κώστα Στεφανή ήταν καθοριστική και πολύπλευρη στην σταδιοδρομία του.
Προπονήθηκε σκληρά στο χιόνι με λάστιχα με καρφιά στα βουνά της Στερεάς Ελλάδας τους χειμώνες απ’ το ’81 έως το ’90. Εκείνη την περίοδο (’85), ιδρύει την Ελληνική Λέσχη Φίλων 2CV & CITROEN. Μέσα στις ποικίλες δραστηριότητές του, ως προέδρου αυτής της λέσχης αυτοκινήτου, συγκαταλέγονται οι διοργανώσεις αγώνων δεξιοτεχνιών και αγώνων αυτό-κρόςς. Την περίοδο ’87 – ’89, συμμετέχει ως συνοδηγός σε λίγους Πρωταθληματικούς αγώνες και ως οδηγός σε πολλές δεξιοτεχνίες σε Ελλάδα και Αυστρία πάντοτε διακρινόμενος.  Παράλληλα λαμβάνει μέρος στους τελευταίους αγώνες του «εναλλακτικού» Πρωταθλήματος εντούρο της ΜΟΤΟΕ. Τοποθετείται μάλιστα ως βοηθός αλυτάρχη σε χωμάτινη ανάβαση μοτοσικλετών, ως πρόσωπο κοινής αποδοχής, μεταξύ των αναβατών του «εναλλακτικού» εντούρο της ΜΟΤΟΕ και των οργανωτών της ΕΛΠΑ. Από τότε δεν ασχολήθηκε άλλο ως αναβάτης με τους αγώνες μοτοσικλετών, θεωρώντας ότι μία λέσχη αυτοκινήτου-πρωτοβάθμιο όργανο, όπως είναι η ΕΛΠΑ δεν είναι ικανή ν’ αντικαταστήσει μια Μοτοσικλετιστική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΜΟΤΟΕ)-τριτοβάθμιο όργανο η οποία είχε ήδη ιδρυθεί.
Από το 1990 αρχίζει μια επαγγελματικότερη ενασχόληση με τους αγώνες αυτοκινήτου. Θεωρώντας απαραίτητο στοιχείο στην τεχνική του τελειοποίηση, την συμμετοχή σε αγώνες ταχύτητας και αναβάσεων, λαμβάνει μέρος στους αγώνες «ενιαίου τύπου» με CITROEN AX SPORT. Έτσι αποκτά την κατάλληλη εμπειρία δίπλα σε καταξιωμένα ονόματα όπως του Παναγιώτη Φαμπιάτου, Γιάννη Πρασόπουλου και πολλών άλλων. Καταφέρνει να πετύχει μέχρι και τον ταχύτερο γύρο σε επίσημα χρονομετρημένα δοκιμαστικά με υγρό οδόστρωμα υπό καταρρακτώδη βροχή στην Τρίπολη. Την διετία αυτή ανεβαίνει αρκετές φορές στο βάθρο σε δεύτερες – τρίτες θέσεις. Παράλληλα για να διατηρήσει την επαφή του με τους χαμηλούς συντελεστές τριβής (χώμα), συμμετέχει σε αγώνες αυτό-κρόςς στην Βόρειο Ελλάδα με ανάλογες διακρίσεις. Κατέλαβε την δεύτερη θέση στο έπαθλο 2CV CROSS ΄92.
Εκείνη την περίοδο πρωτοστατεί μαζί με διακεκριμένες προσωπικότητες του χώρου των αγώνων, στην ίδρυση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αγωνιστικού Αυτοκινήτου και Μοτοσικλέτας (ΕΛΟΑΑΜ). Στην καταστατική γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας που έγινε στην Τρίπολη, ψηφίστηκε απ’ όλες τις πλευρές και εκλέχθηκε στο σώμα των εκλεκτόρων. Από το 1992 αρχίζει τις συμμετοχές στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ραλλύ ασφάλτου, όπου για δύο συνεχείς χρονιές καταλαμβάνει την δεύτερη θέση στην κλάση των 1300 κυβικών ομάδας ‘Α’. Κορυφαία επίδοση ο 6ος χρόνος γενικής κατάταξης στην βρεγμένη ‘Δωδώνη’ του Ηπειρωτικού ράλλυ με τον νορμάλ κινητήρα του ενιαίου. Το 1992 συνεργάζεται με τον Δήμαρχο Χαλκιδέων, στην κατασκευή χωμάτινης κλειστής διαδρομής αυτοκινήτων auto – cross.
Εκεί εκτός από την επίσημη παρουσίαση του αγωνίσματος 2CV-CROSS στον ειδικό τύπο και τηλεόραση, διοργανώθηκε το πρώτο Μεμόριαλ Νίνο από την ΑΛΑ. Το 1993 κατασκευάζει την δεύτερη χωμάτινη κλειστή διαδρομή διεθνών προδιαγραφών, την πίστα Τανάγρας Κιοσέογλου. Όλα τα περιοδικά και τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια (ANT1 & MEGA) έδειξαν πλάνα απ’ τους αγώνες που διοργανώθηκαν εκεί από την λέσχη στην οποία ήταν πρόεδρος (ΕΛΦ 2CV).
Παράλληλα αποκτά το εργοστασιακά προετοιμασμένο CITROEN ΑΧ σπορ της Αντιπροσωπείας για αγώνες ταχύτητας. Με το δυνατό αυτοκίνητο με 6,5 κιλά ανά ίππο συμμετέχει σε δύο Πανελλήνια Πρωταθλήματα ράλλυ ασφάλτου, το ’93 και ’94. Την δεύτερη χρονιά, αφού εξοικειώθηκε, κατέκτησε με ορθή στρατηγική, τον τίτλο του κυπελλούχου ομάδας ‘Α’ στα 1300 κυβικά, ύστερα από σκληρό ανταγωνισμό με τον Στέφανο Σπάρταλη που οδηγούσε το καταλληλότερο για ραλλύ PEUGEOT 205 maxi.
Κορυφαίος χρόνος έγινε στον νυκτερινό βρεγμένο (ως συνήθως) ‘Αγ.Μερκούριο, που κατέλαβε την 5η θέση γενικής κατάταξης στην πρώτη ειδική και όλους τους συμμετέχοντες μέσα. Την επόμενη χρονιά επιστρέφει στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ράλλυ σε χωμάτινες διαδρομές.
Με συνοδηγό του τον Αρίστο Γρηγοριάδη και τον αέρα των κυπελλούχων από την προηγούμενη χρονιά, τρέχουν στην μικρότερη κατηγορία ‘Ν1’. Με όπλο τους, το χωρίς βελτιώσεις PEUGEOT rally 1.3. Παρ’ όλα αυτά τερματίζουν στο Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ραλλύ ΟΛΥΜΠΙΟΝ και στο Παγκοσμίου πρωταθλήματος 42ο ΡΑΛΛΥ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ.    Τότε ήλθε και η μεγαλύτερη διάκριση για τον Κώστα Τουρναβίτη, από την βράβευση της PEUGEOT SPORT, ύστερα απ’ την κατάκτηση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος F2, διότι έδωσε τους δύο πολύτιμους βαθμούς που χάρισαν στην PEUGEOT τον Παγκόσμιο τίτλο από την δεύτερη SEAT.
Ακολουθούν δύο χρόνια δημιουργικής εργασίας πάνω στην υλοποίηση του πρώτου αυτοκινητοδρομίου της χώρας μας. Υπήρξε εκ των στενών συνεργατών του Χρήστου Αναστασιάδη στην έναρξη και λειτουργία του αυτοκινητοδρομίου των Μεγάρων. Με προσωπική επιμονή χρησιμοποιήθηκε ο όρος ‘αυτοκινητοδρόμιο’, αντί του κακόηχου ‘πίστα’, που παραπέμπει σε άλλες λιγότερο υγιεινές και μη ωφέλιμες νυκτερινές δραστηριότητες…   Σήμερα έχει πλέον καθιερωθεί ο όρος σε Πανελλήνιο επίπεδο. Αυτήν την περίοδο προτίμησε να θυσιάσει την ατομική του συμμετοχή στους αγώνες, συνεισφέροντας με τις υπηρεσίες του, στην πραγματοποίηση του ονείρου πολλών γενεών Ελλήνων οδηγών, με την δημιουργία της πρώτης κλειστής διαδρομής για αγώνες, δοκιμές , εκπαίδευση και τεχνολογική εξέλιξη.
Ασχολήθηκε επίσης με την οδική ασφάλεια και την μετεκπαίδευση οδηγών, ενώ συμμετείχε σε 24ωρη δοκιμασία οδήγησης.  Εκδήλωση περιοδικού αυτοκινήτου, που περιλάμβανε εκτός από αξιολόγηση των αυτοκινήτων και επιστημονική αξιολόγηση των ειδικών ψυχοκινητικών ικανοτήτων και των βιολογικών παραμέτρων των οδηγών.   Διακρίθηκε ως ο άριστος στις βιολογικές παραμέτρους και ως ο ικανότερος εξ όλων των καταξιωμένων οδηγών, στις ειδικές ψυχοκινητικές, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις διεθνώς απαιτούμενες τιμές χειριστού μαχητικού υπερηχητικού αεροσκάφους.    Αυτά σύμφωνα με τα επίσημα επιστημονικά στοιχεία του Εργομετρικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών, του Ολυμπιακού Κέντρου Αθηνών, που έκανε τις μετρήσεις, οι οποίες ανακοινώθηκαν σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά αθλητικά συνέδρια.
Την αγωνιστική περίοδο του 1998 επανέρχεται ως συμμετέχων στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ράλλυ , με ΤΟΥΟΤΑ SΤΑRLET και συνοδηγό τον Σήφη Γαλεράκη.   Διαλέγοντας την αξιοπιστία του κινητήρα παραγωγής τρέχει με 12 κιλά ανά ίππο τερματίζοντας σ’ όλους τους αγώνες του πρωταθλήματος, συμπεριλαμβανομένου και  του  45ου ΡΑΛΛΥ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ.   Την περίοδο 1999- 2001 ασχολείται ενεργά ως εκλεγμένο μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αγωνιστικού Αυτοκινήτου και Μοτοσικλέτας (ΕΛ.Ο.Α.Α.Μ.).
Παράλληλα αρθρογραφεί ως συντάκτης του περιοδικού RACING, του μοναδικού εντύπου που αναφερόταν αποκλειστικά στους Ελληνικούς αγώνες αυτοκινήτου. Διατηρεί άριστες σχέσεις με το σύνολο του δημοσιογραφικού χώρου των αγώνων, καθ’ ότι υπήρξε συναθλητής με τους περισσότερους εξ’ αυτών, τα τελευταία τριάντα και πλέον έτη ως αγωνιζόμενος.
Έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη του τομέα της φυσικής κατάστασης των Ελλήνων οδηγών και αναβατών. Από την εποχή που εργαζόταν στο αθλητικό κέντρο allsport club, ιδιοκτησίας Ι.Β.Βαρδινογιάννη (Τζίγκερ), μέχρι σήμερα έχει συνδράμει ουσιαστικά, άμεσα ή έμμεσα στην προετοιμασία σχεδόν όλων των κορυφαίων Ελλήνων οδηγών.
Πληθώρα χορηγών τον έχουν εμπιστευθεί μέχρι σήμερα, επιγραμματικά ακολουθούν οι σπουδαιότεροι: ΝΑΜΚΟ ΕΛΛΑΣ, REDEX, TOTAL, CYCLON, FIRESTONE, TAR-OX, CITROEN SPORT CENTER, TOYOTA ΠΛΕΣΤΗΣ, POWER BOOST SERVICE, FACOM, MICROLAND, CITROEN CHEVRON, ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ, EYQUEM, ΕΚΚΑ, CITROEN ΕΛΛΑΣ, TOYOTA ΕΛΛΑΣ, ISUZU,CHRYSLER κλπ   Ενώ πρέπει ν’ αναφερθεί ο πολύ υψηλός αριθμός τερματισμών – 87%, ως στατιστικό μέγεθος, στην πολύχρονη καριέρα του στους αγώνες αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας.
Από το 2001 έως και σήμερα, είναι παραγωγός και παρουσιαστής της τηλεοπτικής εκπομπής AUTO – HIGH που προβάλλεται στον τηλεοπτικό σταθμό HIGH TV. Μια ενημερωτική εκπομπή για τον άνθρωπο, το αυτοκίνητο, την μοτοσικλέτα και τον χερσαίο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Mε μεγάλη διεισδυτικότητα στο τηλεοπτικό κοινό του χώρου.
Στο διαδίκτυο προβάλει τις τηλεοπτικές εκπομπές του από το 2003, το 2009 με την δεύτερη ιστοσελίδα του διεισδύει στο διεθνές Ελληνόφωνο κοινό.  Από το 2012 διαθέτει νέο ιδιόκτητο μέσο ψηφιακής ενημέρωσης το www.hellenicmotors.com ως κεντρική ενημερωτική – ψυχαγωγική πλατφόρμα με ζωντανή ροή τηλεοπτικού προγράμματος WEB TV, αξιοποιώντας τα τέσσερα κανάλια του στο you tube με τον εξαψήφιο αριθμό προβολών καθώς και τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης https://www.facebook.com/people/Kostas-Tournavitis/100010361954786 και https://gr.linkedin.com/in/kostas-tournavitis-68a724ab  που πλησιάζουν  πενταψήφιο αριθμό ακολούθων. Το καθημερινά ενημερωμένο ειδησεογραφικό μπλόγκ hellenicmotornews.wordpress.com  και ο ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ  https://hellenicmotors.blogspot.gr/,  συμπληρώνουν την πολυδιάστατη σφαιρική ενημέρωση στο αυτοκίνητο, στην μοτοσυκλέτα και στον χερσαίο μηχανοκίνητο αθλητισμό που προσφέρει ο Κώστας Τουρναβίτης.
Παράλληλα συμμετέχει με πολύ περιορισμένο πρόγραμμα σε κάθε λογής αγώνες, ανάλογα με τον διαθέσιμο χρόνο. Το 2007 πήρε την δεύτερη θέση στο έπαθλο citroenergy rallycross.  Το 2008 τερμάτισε στην 2η θέση της γενικής κατάταξης των νορμάλ στον 24ωρο αγώνα (1000 χλμ) 4Χ4 με ISUZU 3.0 φορτηγό με συνοδηγό τον Νίκο Κωνσταντάτο.
Ενώ εξακολουθεί πάντοτε να ‘’συμμετέχει στα κοινά’’ των αναγνωρισμένων από την Ελληνική πολιτεία (υπουργείο πολιτισμού & αθλητισμού) ομοσπονδιών μοτοσυκλέτας (ΑΜΟΤΟΕ) και αυτοκινήτου (τις ενοποιημένες πλέον ΟΜΑΕ & ΕΛΟΑΑΜ).  Συνεισφέροντας ανιδιοτελώς πάντοτε με επιχειρήματα και ουσία στην ενότητα του χώρου του Ελληνικού χερσαίου μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Tagged